lipca 15, 2017

Budyniowa pianka z malinami


Zapach domowego ciasta unosi się w naszym domu prawie zawsze.
Jest tyle pysznych wypieków, że trudno wytypować jedno najlepsze.
Jednak z pewnością to zdecydowanie jest w czołówce.


Kruche ciasto, połączone z delikatną pianką i orzeźwiającymi malinami.
Każdy, ale to każdy kto spróbuje budyniowej pianki z malinami, bierze dokładkę.
Najgorzej wytrzymać ten czas gdy wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
No dobra, nam się to nigdy nie udaje... Kto spróbował choć raz budyniowej pianki ten wie dlaczego.


Składniki:

ciasto:

5 żółtek
2,5 szklanki mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka:

5 białek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 budynie malinowe
1/2 szklanki oleju

około 500 gr malin


Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części- mniejszą z jedna 1/3 ciasta i większą z 2/3 ciasta.

2. Każda z nich uformować w kulę, zawinąć i odłożyć- mniejszą do zamrażarki, a większą do lodówki na godzinę.

3. Dużą prostokątną blachę wylepić większą porcją ciasta i podpiec około 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Następnie ciasto odstawić do ostudzenia.

4. Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania dodawać po kolei cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Na koniec cienką strużką wlać olej cały czas miksując.

5. Na ostudzonym cieście rozprowadzić ubitą pianę.

6. Na całości ułożyć maliny, delikatnie wciskając je w piankę (otworami do góry).



7. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.



8. Piec około 40 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Prawie Idealni , Blogger