stycznia 10, 2017

LEMINGTONY



Miałam kiedyś kota. Był cudny, chociaż wciąż wyjadał mi słodycze. Szczególnie ciasta. Wyglądał przy mnie jak Garfield, gdy się wyprowadziłam i został z siostrą był biedaczek na diecie (nie wiedzieć czemu).

Przedstawiam Wam pyszne ciastka. Przepis jest stary jak świat. Za to, dopiero kilka dni temu dowiedziałam się, że nazywają się lemingtony. Brzmi dziwacznie, jednak w tytule posta zaprezentuje się lepiej niż ciasto obtaczane w kokosie. A taką właśnie posiada u mnie nazwę.
Tak wiem, słaba :D

A jeśli chodzi o same ciastka, to po prostu- lemingtony są pyszne!

LEMINGTONY




Składniki:

Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek śmietany 18 %
1/2 kostki margaryny
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
200 gr margaryny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
4 czubate łyżki  kakao

+ około 180 gr wiórek kokosowych



Przygotowanie:

1. Margarynę rozpuścić w garnku i odstawić do ostudzenia.

2. Do przestudzonej margaryny dodać żółtka, cukier i miksować do połączenia.
Następnie dodać śmietanę, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

3. Białka ubić na sztywno. W białku nie może być absolutnie nawet odrobina żółtka bo się nie ubije!

4. Ubitą pianę dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Nie za długo tylko do połączenia składników.

5. Ciasto wylać na blaszkę. Najlepiej kwadratową ale jeśli takiej nie posiadamy to może być inna. Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm.

6. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, około 30 minut.

7. Margarynę do polewy kroimy na małe kawałki.

8. Składniki polewy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na bardzo małym gazie (choć nie będę się upierać, że akurat na gazie :). Ciągle mieszamy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia margaryny i połączenia składników.

9. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.

10. Przestudzone kroimy na małe kwadraty. Teraz rozumiecie dlaczego lepsza jest blacha kwadratowa? :D



11. Każdy kawałek ciasta nabijamy na widelec i maczamy w lekko ostudzonej polewie.

12. Następnie taki kawałek przekładamy do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczamy go w nich.

13. Gotowe ciasto odkładamy na talerzyk do stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Prawie Idealni , Blogger