stycznia 20, 2017

Lany chrust



Jeśli nie lubisz wyrabiać ciasta, wałkować, wycinać, tłuc wałkiem przez pół godziny (tak, są takie przepisy!) to lany chrust jest stworzony dla Ciebie.

Właściwie wystarczy zmiksować składniki i usmażyć. Banał! Dla każdego. Poziom trudności na poziomie 1, smak na 10!

Do przygotowania lanego chrustu, oprócz składników, niezbędny będzie lejek oraz butelka "z dzióbkiem" (idealna pojemność to 0,75 L) ewentualnie rękaw cukierniczy.




Składniki:

3 jajka
1 cukier waniliowy
200 ml mleka
200 ml mąki
1 łyżka rumu
+
cukier puder do posypania
olej do smażenia (około 0,5 L)



Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek.

2. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym.

3. Następnie dodać mleko, mąkę oraz rum cały czas miksując.

4. Białka ubić na sztywno.

5. Następnie wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką.

6. Przelać do butelki (czas na lejek). I generalnie to najtrudniejsza część potrzeba odrobinę cierpliwości :D

7. W garnku rozgrzać olej.

8. Wyciskać z butelki porcję ciasta bezpośrednio na olej.




9. Smażyć chwilę  z obu stron, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze.

10. Posypać cukrem pudrem.




Ostrzegam, nie róbcie podwójnej porcji, bo ją także zjecie :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Prawie Idealni , Blogger